Neurofeedback (Nöroterapi)

Neurofeedback (Nöroterapi) Nedir?

Neurofeedback (Nöroterapi) beyin senkronizasyonunu sağlayan, beyin balans programına göre daha soft çalışan özellikle uyumla ilgili problem yaşayan çocuklarda sıklıkla kullandığımız bir NÖROMODÜLASYON yöntemidir. Neurofeedback, NFN çatısı altında kullandığımız non-invazif bir tedavi yöntemidir.

Neurofeedback’i anlamak için beynin çalışma şeklini anlamak gerekir. Beyin aktivitesi kimyasal ve elektriksel olarak iki durumun bir kombinasyonu ile sağlanır. Beynin elektriksel aktivitelerinin ilk kaydı 1924 yılında Hans Berger tarafından gerçekleştirilmiştir. Elektroensefalografi (EEG) olarak bilinen bu teknik günümüzde özellikle epilepsi hastalığının tanı ve takibinde çok büyük bir öneme sahiptir.

Berger ayrıca farklı beyin dalgalarının farklı zihinsel aktiviteleri yansıttığını keşfetmiştir. Örneğin, bir matematik problemini çözmeye çalışmak, beta olarak bilinen hızlı beyin aktivitesinde artış olarak sonuçlanır. Bu yaklaşımla dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) tanılı çocukların büyük çoğunluğunda beynin 'prefrontal'  bölgesinde yavaş aktivite saptanması, bu konuyu açıklaması için  önemli bir bulgudur.

Neurofeedback'in, çalışma prensibi beynin elektiriksel aktivitesi ölçümüne yani EEG'ye dayanır. Neurofeedback beynin daha verimli çalışmayı öğrendiği, doğrudan bir beyin fonksiyon eğitimidir. Beyin dalgaları ile beyni gerçek zamanlı olarak izler ve görsel, işitsel uyaranlara karşı, kişinin beyninin verdiği tepkileri izleriz. Bu elektriksel tepkiyi  kişiye geri gösteririz ve beynini, kendi etkinliğini daha uygun kalıplara dönüştürdüğü için ödüllendiririz. Bu kademeli bir öğrenme sürecidir.  Neurofeedback self-regülasyon, yani öz-düzenleme eğitimidir. Doğrudan beyne uygulanan basit geri beslemedir. Kendi kendini düzenleme iyi beyin fonksiyonunun gerekli bir parçasıdır. 

Neurofeedback uygulamalarında dışardan herhangi bir ilaç ve elektriksel stimulus verilmez ve herhangi bir kalıcı yan etkisi bulunmaz.

Neurofeedback:

* dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirir
* nöroplastisiteyi arttırır
* hafıza, öğrenme ve davranış problemlerinde düzenleme yapar.
* beynin her iki yarım küresinin senkronize çalışmasını sağlar.

 Özellikle, yaygın çocukluk dönemi hastalıkları (nörogelişimsel hastalıklar ve diğer çocukluk çağı nöropsikiyatrik hastalıklar) sağaltımında neurofeedback etkili bir uygulamadır. Aşağıda sayılanlar örnek olarak verilebilir.

 

-epilepsi
-otizm spektrum bozuklukları
-serebralpalsi
-kafa travması sonrası gelişen nöropsikiyatrik semptomlar
-yatak ıslatma
-uyurgezerlik ve kabus görme gibi diğer uyku bozuklukları
-öğrenme bozuklukları
-dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
-davranış problemleri
-akademik performans artışı

Yol Tarifi Al Hemen Ara