Nörogelişimsel Fonksiyonel Nöroloji ( NFN) Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Nörogelişimsel Fonksiyonel Nöroloji (NFN) özellikle MR ve BT gibi görüntüleme yöntemlerinde ve genetik testlerinde herhangi bir bulguya rastlanılmamış fakat çocuğun beyin fonksiyonlarında bozulma saptanan hastalar üzerinde daha başarılıdır. NFN çocukluk çağının nörogelişimsel hastalıklarına bir bütün olarak bakar. Yine de geleneksel tıp terminolojisinde belirtilen hastalıklar açısından bakarsak aşağıdaki hastalık ve durumlarla ilgilenir:
*Otizm ve otizm spektrum bozuklukları
*Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
*Asperger Sendromu
*Disleksi ve lisan işleme bozuklukları
*Öğrenme güçlüğü
*Obsesif kompulsif bozukluk
*Karşıt olma-karşıt gelme bozukluğu
*Duyusal işleme bozukluğu
*Tik tourette sendromu
*Serebral palsi
*Yatak ıslatma
*Uyurgezerlik ve kabus görme gibi diğer uyku bozuklukları
*Kafa travması sonrası nöropsikiyatrik semptomlar
*Davranış problemleri
*Akademik performansta yetersizlik
*Anksiyete bozukluğu
*Depresyon
Nörogelişimsel Fonksiyonel Nöroloji ( NFN) Nedir ?
Nörogelişimsel Fonksiyonel Nöroloji ( NFN) Nedir ?Beyin gelişimi sürecinde sağ ve sol beyin eşit oranda gelişmez. Fizyolojik olarak önce ilk 2 yaşa kadar sağ beyin gelişirken 2 yaşından sonra sol beyin gelişmeye başlar. Anne karnı sürecinde veya daha sonra içsel ve dışsal birçok faktör çocuğun beyin gelişimini etkiler.
Günümüzde bu durum o kadar yaygındır ki; neredeyse 40 çocuktan birini etkilemektedir. 1960'larda 10000’de 1 bir olan bu oran 2050'lere doğru her iki çocuktan biri bu 'beyin salgınından' etkileneceğe benziyor.
Bu hastalıklara bütünsel bakılmadığında, semptom giderici ilaçlar ve klasik formatta özel öğretim metodlarıyla yaklaşılır ve maalesef etkin sonuçlar elde edilemez. Çünkü semptom odaklı yaklaşımla tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi çocukluk çağının nöropsikiyatrik hastalıklarında da yeterli sağaltım sağlanamaz.
Nörogelişimsel fonksiyonel nöroloji (NFN) özellikle ABD'de bilinirliğe sahipken Türkiye'de neredeyse hiç bilinmemektedir.
NFN, nörogelişimsel hastalıkları otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, disleksi, serebral palsi, öğrenme güçlüğü...şeklinde ayırmaz. Beyinde bozulan olası mekanizmaları tedavi etmeye çalışır. Bunları yaparken BÜTÜNCÜL TIP YÖNTEMLERİ ve BEYİN BALANS PROGRAMI ve/veya NEUROFEEDBACK (NÖROTERAPİ) kullanılır.
NFN'nin yaklaşımına göre beyin bir 'bio-bilgisayardır.' Yani donanım ve yazılıma sahip bir cihaz gibi düşünülebilir. Beyin dokusunun 'donanımsal' olarak, yeterli oranda kanlanmaya ve oksijenlenmeye, toksik maddelerinin serbestçe atılımına, yeterli vitamin-mineral dengesine ve sağlıklı çalışan bir otonom sinir sistemine ihtiyacı vardır.
'Yazılımsal' olarak ifade edilen kısımda ise, dışardan verilen uygun stimuluslar ile beyin balansının yeniden sağlanması anlamındadır. Bu stimülasyonlar içerisinde, özel egzersizler, transkranial doğru akım uyarımı, neurofeedback , aromaterapi, ses, görsel, işitsel, vestibüler, taktil uyaranlar...gibi birçok stimulus vardır ve bu uyaranlarla beynin NÖROPLASTİSİTESİ arttırılması hedeflenir.
NFN, nörogelişimsel hastalıkların sebeplerine 3 ana kategoride yaklaşır.
1)Perfüzyon bozuklukları (beynin oksijenlenme ve kanlanma yetersizlikleri),
2)Detoksifikasyon yetersizliği (beyinden toksik maddelerinin uzaklaştırılmasında yetersizlik)
3)Yeterli uyaran azlığı (beynin bazı nöronal devrelerinin oluşması için gerekli stimulus azlığı)
Bu 3 ana eksenin alt başlıkları arasında bütünsel tıp (fonksiyonel tıp, regülasyon tıbbı, osteopati, aromaterapi, müzik terapi, renk terapisi, fotobiyomodülasyon, ortomoleküler tıp, ozon, fonksiyonel çene ortopedisi, uygulamalı kinezyoloji…) algılayışları ile çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiştir. Beynin gelişimi üzerinde etkili olan durumlar içerisinde; C1-C2 disfonksiyonu, mitokondriyal yetersizlik, sızdıran bağırsak sendromu, bozucu alanlar, geçirilmiş cerrahiler, ağız diş çene kompleksindeki problemler, gıda intoleransı, ağır metal, parazitoz, kandidiyazis....gibi birçok durum incelenir ve tedavi edilir.
Nörogelişim geriliği yaşayan çocuklarda beynin elektriksel uyarımı her iki hemisferde senkronize değildir. Bazılarında bir taraf daha aktifken diğer hemisfer daha az aktiftir. Hatta ağır vakalarda her iki hemisfer yeteri kadar elektriksel aktivasyona ulaşamaz. Yukarıda sayılan nedenler düzenlendikten sonra BEYİN BALANS PROGRAMI ve/veya NEUROFEEDBACK (NÖROTERAPİ) başlatılır. BEYİN BALANS PROGRAMI’nda zayıf hemisfere, doğru miktarda, doğru sürede ve doğru sıklıkta uyaran verdiğimizde, beynin ihtiyaç olan kısımda nöroplastisite artar ve beyin balansı sağlanır. Böylece beyin bir bütün olarak, elektriksel anlamda yeterliliğe ulaşır. Bu durum hastalığın ağırlık derecesine, çocuğun yaşına ve çocuğun nöroplastisite yeteneğine göre değişen şekillerde semptomların azalmasına hatta kaybolmasına neden olur.