Hizmetler

Ağız-Diş-Çene Kompleksi ve Beyin İlişkisi

Ağız-Diş-Çene Kompleksi ve Beyin İlişkisi

Beyin doğumda, diğer canlılardan farklı olarak, insanda tam olgunlaşmamış haldedir. Aldığımız uyaranlarla beyin şekillenir ve gelişir.

Burada çok önemli olan fakat fazla bilinmeyen bir detay vardır. Ağız-diş-çene kompleksi ile hem yüz kemikleri hem de beyin fonksiyonel anlamda bağlantılıdır. Çocuk ağzına götürdüğü cisimler ile cismin sertliğini, kıvamını algılarken çene eklemi aracılığıyla beyne yoğun proprioseptif girdi sağlar. Yani çiğneme problemi olan çocuklar bu ‘girdiden’ yeteri kadar yararlanamazlar.

Ağız florası, hem ağız ve diş sağlığı için önemlidir hem de dolaylı olarak beyin sağlığı için çok önem arz eder. Dişler trigeminal sinir aracılığı ile beyinle bağlantı kurar. Ayrıca regülasyon tıbbı yaklaşımına göre dişlerin sık olarak bozucu alan olabilmesinin yanında segmental disfonksiyon yapması nedeniyle beyin üzerinde fonksiyonel bozukluk meydana getirebilir.

Mandibula bedenin her iki yarısını birleştiren tek parça olan tek kemiktir. Sağlıklı bir mandibulanın hareketi ile beyne stimulus sağlanır ve her iki beyin hemisferininsenkronizayonuna katkı sağlar.

Çene eklemi pozisyonuna göre omurga sağlığı da etkilenir. Nörogelişimsel geriliği olan birçok çocukta skolyoz, kifoz..gibi postür bozukluklarının sık görülme nedeni budur.

Oromandibüler yapının düzeltilmesi fonksiyonel sağlık için çok önemli olup fonksiyonelotodontikapereyler ve osteopatik uygulamalar ile bu yapı düzeltilebilir.

Ağız-diş-çene kompleksi, çocuklarda gelişen beyin için çok önemlidir.

Yorumlarınız bizim için değerlidir !
Yol Tarifi Al Hemen Ara